MoveoBrace – următoarea mare descoperire?

Am postat zilele trecute pe Dirtbike.ro o fotografie cu MoveoBrace-urile Concept şi imediat un utilizator s-a sesizat “Ce concept unicat… copiat aproape în întregime după Alpinestars Neck Support…..”. Pentru că de regulă ajut oamenii şi-i scot din eroare, îi dedic acest articol utilizatorului respectiv.

Conceput de o companie de cercetare din domeniul securităţii auto-moto, MoveoBrace oferă o abordare unică asupra neckbrace-urilor, abordare ce ar putea redefini modul în care privim protecţia spinală.

Încă de la apariţia din 2005 a primului neckbrace realizat de Dr. Chris Leatt, protecţiile pentru coloana vertebrală şi neckbrace-urile au fost un subiect fierbinte şi adesea controversat în lumea off-road.

Neckbrace-ul Leatt a stârnit o furtună în lumea moto. Design-ul inteligent având ca scop reducerea riscului de rănire vertebrală prin limitarea extensiei gâtului, rotaţiei şi a transferului de sarcină în caz de accident i-a determinat pe mulţi să proclame că acest produs va pune punct rănirilor vertebrale.

col1

0 1

 

 

 

 

Totuşi, un număr egal de persoane au fost sceptice cu privire la afirmaţiile producătorului şi la capacitatea produsului de a reduce serios riscul de rănire vertebrală. Oricum ar fi, neckbrace-urile s-au vândut ca pâinea caldă şi au inspirat o întreagă nouă piaţă – mulţi producători prestigioşi şi-au făcut apariţia cu produse şi revendicări asemănătoare.

Adăugaţi la acea listă un nume nou, protecţia MoveoBrace. Moveo nu este un nume pe care să-l recunoaşteţi şi e pe bună dreptate: este o companie nou-nouţă. Dar locul din care provine marca Moveo face produsul MoveoBrace demn de a fi luat la cunoştinţă.

 logo moveo

MoveoSafety este o societate comercială aparţinând Cidaut, o renumită organizaţie spaniolă de cercetare specializată în ştiinţa accidentelor şi în biomecanică.

9

 

Cidaut lucrează extensiv în acest domeniu cu clienţi cum ar fi Dainese, Alpinestars, NZI, Piaggio (şi Audi, Seat pe partea auto). MoveoBrace este prima lor incursiune în piaţa produselor de securitate. Produsul a venit după ce au fost analizate neckbrace-urile din piaţă şi s-a concluzionat că, datorită expertizei Cidaut şi amplelor facilităţi de testare de care dispune, se poate dezvolta un neckbrace ce oferă nu numai o protecţie superioară, dar şi un confort superior precum şi o folosire mai uşoară.

La prima vedere MoveoBrace arată aproape identic cu celelalte neckbrace-uri de pe piaţă, iar ştiinţa şi ideile de bază (de a limita extensiile şi rotaţiile dăunătoare ale coloanei vertebrale) sunt aceleaşi, însă asemănările cu alte produse rămân aici. În timp ce neckbrace-urile de la Leatt, Alpinestars şi alţi producători sunt produse complet rigide, principalul argument de vânzare al MoveoBrace este că acesta e flexibil. Aceasta este cheia pentru a oferi protecţie superioară, spun cei de la Moveo.

file

Mai mult de doi ani de cercetare, dezvoltare şi testare a accidentelor folosind manechine de testare echipate cu coloane vertebrale complete, măsurând peste 150 de citiri (prin 3 senzori în fiecare vertebră) au condus la concluzia că MoveoBrace-ul trebuia să aibă articulaţii flexibile.

manechin

 

Rezultatul este un neckbrace care, în loc să fie un corp solid, este construit din trei secţiuni rigide separate, având două articulaţii flexibile pe fiecare parte, articulaţii ce sunt poziţionate deasupra umerilor.

Acest lucru, spun ei, oferă o potrivire mai bună, o suprafaţă de contact mai mare pe corpul utilizatorului, şi deci prin extrapolare, o imitare mai coerentă a mişcărilor corpului şi o performanţă mai bună în caz de accidente. Foarte important, aceasta înseamnă şi că permite secţiunilor din faţă şi din spate să se mişte independent una de alta, permiţând neckbrace-ului să absoarbă impactul mult mai eficient, fără a crea puncte de presiune (ca în cazul brace-urilor cu cadru rigid), şi deasemenea, să distribuie sarcina de impact mai eficient de-a lungul umerilor.

Utilizarea articulaţiilor flexibile a permis ca produsul Moveobrace să poată oferi o adevărată mărime universală, un “one size fits all”, pentru aceasta fiind necesară doar mutarea unui mic şurub din fiecare parte a neckbrace-ului mai sus sau mai jos în orificiile pre-turnate în elastomer.

Conform celor de la Moveo, designul flexibil nu numai că îmbunătăţeşte performanţele de protecţie, ei susţinând că factorul confort şi uşurinţa în utilizare a neckbrace-ului sunt dramatic îmbunătăţite datorită capacităţii de a flexa. De asemenea, designul flexibil deschide posibilităţi pentru integrarea neckbrace-urilor în haine, în special la jachetele pentru enduro, aventură şi şosea. Moveo a colaborat gigantul american Oneal la dezvoltarea unor jachete care înglobează din fabrică elementele de fixare, astfel încât MoveoBrace-ul să poată fi integrat în gulerul jachetei.

jacketa

 

Similar cu produsele concurente, şi protecţiile MoveoBrace sunt disponibile în mai multe variante, mai exact sub forma a patru modele:

Modelele MoveoBrace Carbon şi MoveoBrace Extreme se adresează în special pieţei moto onroad, însă pot fi folosite foarte bine şi pe offroad.

Carbon

Varianta Carbon extreme

Varianta Extreme

Modelele MoveoBrace Dynamic şi MoveoBrace Concept sunt adresate în special aplicaţiilor off-road, fie că vorbim de moto sau de biciclete. Aceste două variante sunt la rândul lor disponibile în două palete de culori: gri sau alb pentru varianta Dynamic, respectiv alb sau negru pentru varianta Concept.

dynamicVarianta Dynamic alb, cu stickere aplicate

concept5Varianta Concept – poza buclucaşă

În măsura în care îmi va permite programul am să dezvolt acest articol. Pentru moment consider că am făcut puţină lumină cu privire la asemănările şi deosebirile între MoveoBrace şi celelalte produse concurente.

Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>